Neseprøve steg 2

I går ble det ikke noe blogging da jeg er litt forkjølet og tung i hodet. Men nå får jeg blogge om fremgangen og problemer fra i dag og i går 🙂 Problemløsning er noe man må tenke på uansett rase. Og plutselig kan man møte på problemer, selv om man følger ting fra boken steg for steg.

DAG 1 (4 desember)

Neseprøve – Steg 2 (teori)

I lydighetstrening i teori og praksis står det kort forklart steg for steg. Det er denne boken jeg skal forsøke å bruke nå, punkt for punkt. Jeg har tidligere brukt litt blanding av mine metoder fra tidligere erfaringer, metoder fra nett, tips fra hundeklubb, venner og instruktører og diverse bøker 🙂 Greit å prøve ut en eksakt metode for en gangs skyld.

Trinnet heter «Velge pinne som lukter som eier» i boken. Det er da trinn for trinn. Finne frem godbiter, sett deg rolig ned med to pinner. En som lukter deg og en som ikke lukter. Den som ikke skal lukte deg skal du holde med pølseklype. Men jeg brukte her plasthanske eller plastpose, dette fungerer helt greit. Poenget er at den ikke skal holdes med direkte kontakt. Hundens nysgjerrighet kommer her til å slå inn og den kommer til å lure på hvorfor du sitter med to pinner i hånden. Den kommer da mest sannsynlig bort for å snuse på pinnene. Og når hunden lukter på riktig pinne klikker du og belønner. Du kan selvsagt si «bra» og belønne også om det er «bra» du bruker som belønningsord. Dette skal du gjenta en god del ganger, viktig at hunden snuser og ikke biter på pinnene. Dette fordi det er viktig å få en hund som ikke smaker på alle pinnene under konkurranse. Derfor holder vi oss til snusing i dette trinnet.

Husk å veksle mellom hvilken hånd du har den riktige prøven og feil prøve i slik at hunden ikke danner seg et mønster i hodet. Du vil etter noen repetisjoner se at hunden lukter bevisst på begge pinnene og deretter velger den ene pinnen (med lukt). Klikk og belønn hver eneste gang hunden «velger» riktig pinne.

Praksis (luktdiskriminering).

Vell, når jeg leste teorien så tenkte jeg at dette skulle gå lett, hvor vanskelig skulle det være å klikke når hunden luktet på riktig pinne da? Vell, ting som kanskje ser enkelt ut i teori kan by på utfordringer i praksis. Hvertfall når Mr Speedy Gonzales (prikkegutten) satte opp hastigheten, så det gikk noe fort i svingene både for matmor og prikk tror jeg. Såpass surr i hodet at jeg til og med presterte å klikke feil et par ganger. Uten at det er noe katastrofe, det kan dog forvirre det stakkars hundehodet litt. Men når mesteparten av klikkene går på riktig pinne redder man seg inn igjen 🙂 Håper jeg hvertfall! hehe…

Jeg satte meg ned, tømte tørrforet (som jeg brukte som belønning) i en haug ved siden av meg slik at det var enkelt å dele ut til hunden 🙂 Holdt frem pinnene, når Nico luktet på riktig pinne klikket jeg eller sa «bra» og sendte en godbit bortover gulvet. Etter noen repetisjoner valgte han kun RIKTIG pinne, uten å lukte på begge pinnene. Jeg tenkte «wow? hva i all verden?». Fortsatte, Nico økte hastigheten og lagde et lite fartsshow ut av det hele. Få ganger tok han feil pinne. Og ofte tok han riktig pinne. Han plantet som ofte nesa på den riktige pinnen, jeg tenkte etterhvert «Tror han vi driver på med pinnetarget mon tro?», jeg la fra meg klikkeren da jeg også tenkte «velger han pinnen der klikkeren er kanskje?». Hehe 🙂 Ja alt man kan tenke underveis. Jo mer ivrig han ble jo raskere ble det og vi gikk over til å plante tunge og sikkel på pinnen? Han prøvde ikke å ta den, men noe ivrig? hehe…

Etterhvert slo tanken meg! Er han virkelig så smart at han bevisst velger pinnen i hånden uten pose? at han etter noen klikk skjønte «pinne med pose = FEIL!»?? Er det synsdriskriminering vi har gjort? Ikke trodde jeg han var så smart, men det er vanskelig å vite hva som står oppi et prikkehode.

Jeg prøvde en liten stund å legge pinnene på gulvet, men innsåg jo etterhvert at jeg går noe fort frem. Både for meg og prikkegutt som nå begynte å bli noe sliten. hehe 🙂 Flere tanker slo meg, når pinnene ligger på gulvet så må han nesten få muligheten til å VELGE pinne? hvertfall når det bare er 2 pinner. For hvis ikke så klikker jeg når han snuser på pinne nr 1 og pinne nr 2. Jeg tror kanskje han hadde skjønt litt av oppgaven, for han valgte pinne (tror jeg) om jeg avventet han litt. Om jeg ikke klikket med en gang så la han liksom tenna borti et tegn på «jeg plukker den snart opp altsååå!» 🙂 Hehe. Men noe fort frem tror jeg vi gikk. Et sarlig kaos av en diger klønete prikkegutt som stamper over pinnene og springer etter belønning så pinnene flyver avgårde. Skraper på pinnene om jeg ikke klikket og mere til. Nei vi må gå tilbake et steg 🙂

En morsom økt både for prikkedyr og eier, Nico likte virkelig dette. Jeg tror nok han tenkte at dette var en LETT oppgave hvor det var lett å få belønning. Men jeg satt igjen med flere tanker. Av og til hadde det vært SÅ GREIT å kunne lest tankene til prikkegutten 🙂 hehe! Da kunne jeg hvertfall funnet ut HVA som står i tankene hans, tenker han på LUKTEN eller tenker han «Den med pose = feil?».

Jeg filmet en snutt i går, litt surr mens jeg filmer også. Ikke bare bare å klikke, tenke og belønne egentlig. Hvertfall ikke for meg 🙂 Men det ble nå bare slik! Håper jeg er litt mer trent og behersket i dag.

Problemløsning:

Som jeg nevnte tidligere. Problemløsning er svært relevant, det er ofte man kommer opp i hindringer på veien mot mål, og løsningene kan være mange.

Jeg stiller ofte spørsmål til hundeklubben eller på forum. Da også canis-forumet relativt ofte. Dette gjorde jeg i går da jeg trodde Nico holdt på med synsdiskriminering i stede for luktdiskriminering. Og tipset jeg fikk var jo så lett at jeg burde kommet på det selv… Tipset var «Ta poser på BEGGE hendene da vell!». Ja, det skal jeg da gjøre 🙂 I dagens økt starter jeg på nytt, 2 pinner i hånden, pose på hver hånd, en pinne med lukt og en uten.

Belønning:

Noen her stusser kanskje på mitt valg av belønning. Jeg har en kjempe matglad hund, for dere andre kan det være tørrfor blir alt for dårlig belønning, til og med på hjemmebasis. Nico elsker mat, og på hjemmebasis kan jeg belønne han med salat liksom 🙂 Ikke kresne gutten!! Men om dere har en litt mer «kravstor» hund så velg noe hunden liker godt, pølsebiter, leverbiter, stekt hundepølse o.l 🙂 Dere kjenner hunden deres best så bruk noe dere vet duger!

DAG 2 (5 desember)

I dag tok jeg pose på begge hendene. Startet opp på samme måte som i går, og jeg begynner jo nok en gang å spekulere i hvor smart hunden min faktisk er. Jeg opplever at han tar MYE riktig, men jeg syns ikke han snuser på dem liksom. Men hvor mye trenger en hund å snuse for å vite at det er riktig lukt? Hundene har jo en ekstremt god luktesans, han kjenner sikkert at det er min lukt FØR han berører pinnen? 🙂 hehe! Jeg er så mistenksom på at hunden ikke gjør det den egentlig skal gjøre at jeg rett og slett tenkte tanken på om han klarte å forstå at høyre hånd er riktig hånd? altså, selv om jeg tar hendene i kryss og slikt? hahaha… Det er kanskje litt voldsom IQ å putte i en hund? eller? 🙂 Hvertfall, jeg stusser jo på at han tar riktig gang på gang…

Om han ikke er flink til å velge riktig lukt så har jeg hvertfall en hund med litt av en pinnetarget? Ekke værst det vell? Selv om det ikke vil hjelpe meg i klasse 3. Nå har jeg ikke noe opprykk til klasse 3 enda, men jeg håper jo å få opprykket en gang neste år. Det er hvertfall målet mitt 🙂 Å få opprykket neste år! Gjerne før slutten av neste år også. Jaja, hvertfall. Nå hadde jeg plasthanske på begge hender så hendene er like. Så jeg vet ikke jeg 🙂 Løste kanksje problemet? Det får man kanskje se når man utvider til neste steg?

Jeg tror jeg må repetere med 2 pinner et par økter til igrunn 🙂 For å være på den sikre side. Jeg er ekspert i å gå for fort frem, for jeg vil ha resultater NÅ NÅ NÅ. hehe 🙂 Men det kan man ikke få hele tiden. Men uansett… Enda en økt ferdig, og man skulle veldig veeeldig vist hva prikkedyret tenkte!

Her er hvertfall en filmsnutt fra dagens trening.

Eneste måten å finne ut om Nico virkelig er SÅ SMART(VIRKELIG???) er vell å bytte pinnene i hånden og satse på at det ikke kludrer til lukten :/ 😛 Håper det går bra??

Tur 4 desember! BILDER

I går kom foresten snøen, i dag har det kommet mer snø. Men kom meg ikke ut med kamera før det var mørkt. Men klistrer inn noen av bildene fra i går 🙂 Håper snøen ligger i morgen så jeg får kommet meg ut og tatt noen skikkelige vinterbilder… Kanskje jeg skal slå til å kjøpe en nisselue på BilTema til 10kr og ta julebilde av Nicogutten?? 🙂 Må sjekke når jeg er ferdig på skolen!!

prikkedyret

Smale lille prikkedyret 🙂

nico

Flyvende prikkedyr!

I går var det blåsbort-dag. Og jeg fikk se hvorfor prikkedyr IKKE har ståører… hahaha!

ståører

sliteprikk

En stk kjedesegPrikk

myke øyne

Husker en ting tanten min sa når hun såg bilder av Nico da han var 4 øyne, det var «han har så snille øyne, håper du får hannhund nr3». Jammen har han de samme snille øynene den dag i dag 🙂

For de som ikke leste bloggen min på den tiden 🙂 Her er et par bilder!!

Nico 4 1/2 uke gammel 😀

Nico 4 uker

Her er et bilde av nico 7 uker gammel… 😀

7 uker gammel

Så et bilde av den STORE dagen 😀 Den dagen jeg fikk hente hjem verdens skjønneste valp!! Nicogullet 😀 ca 8 1/2 uker gammel!

8 1/2 uke gammel

Neida, jeg er IKKE valpesyk 😀 hehe! Gleder meg til neste valp allerede.

Ha en god kveld videre 😀

Reklame

2 tanker på “Neseprøve steg 2

  1. Etter å ha lest bloggingen din, så har jeg bare så lyst å prøve neseprøven igjen. Pinner har vi (egentlig opptenningsved, men de er helt perfekt når jeg får kappet de til riktig størrelse) og så er det bare å sette i gang. Jeg har fått tips ang innlæring på 2 lydighetskurs jeg har gått, og jeg vet at Luca ELSKER denne øvelsen (halen går som en propell der bak). Lykke til med videre trening, jeg følger med 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s