Å trene mot konkurranse…

Å trene mot konkurranse…

Det er sannelig ikke bare bare å trene lydighet mot konkurranse. Det er så mange ting å tenke på på en gang, momentene, belønningsform, motivering og utholdenhet 🙂 Jeg har gått på noen tabber selv nå, og får selvsagt konsekvensene nå. Men jeg lærer! Dette er trossalt min første hund, og den første jeg trener mot konkurranse. Noen tabber må man nok gjøre uansett tror jeg. Hvertfall, jeg har tenkt flere ting jeg skal gjøre annerledes med min neste hund. Og ser faktisk nytten i de feilene jeg har gjort, nå slipper jeg kanskje å gjøre samme feil med neste hund?

Planen min fremover er å trene mer konkurranserettet, prøve å rette opp igjen der vi har feilet. Prøve å pirke litt på noen øvelser. Men ikke minst få opp igjen utholdenheten, konsentrasjonen og intensiviteten til Nico 🙂

Belønning og motivering.

Belønning er veldig viktig for en hund, og ingen hunder jobber uten en eller annen form for belønning eller for å oppnå noe eller å unngå et onde. Det siste er ikke aktuellt for vår del siden jeg selv mener en hund jobber mye bedre for å oppnå et gode (vs å unngå et onde f.eks straff), samtidig så trener jeg jo for hunden sin del også. For at hunden skal synes det er artig å trene og for å se hans store arbeidsglede.

Det er hunden som bestemmer goden i dette tilfellet, det er de som bestemmer hvilken belønning de er villig til å jobbe for. Så det er vår jobb som eier å finne ut hvilken gode som duger 🙂 Man kan selvsagt bygge opp rundt en gode. En hund som ikke liker å leke f.eks kan vi lære å like å leke også. Men hovedpoenget er igrunn det at om jeg har en ball som belønning så vil ikke min hund jobbe fullt ut for denne ballen. Nettopp fordi ballen ikke er noe han vil ha, det er ikke et høyt nok gode i hans øyne. Rundt min hund så er det stort sett biteskinn eller mat som duger, noen ganger går det bra med andre leker. Jeg må rett å slett se han an, men ball? Det kan jeg bare legge igjen hjemme, for den er ikke gøy.

Avstandsbelønning:
Uansett, til konkurranse har jeg lyst til å trene inn en god avstandsbelønning. Det at han VET at belønningen ligger i tøyburet (f.eks) og at den får han når som helst. Min tanke er at avstandsbelønningen skal drive han gjennom konkurransen, at han skal gå rundt med forventning om belønning. Det er sikkert flere måter å få til det på, men jeg lurer på å kjøpe meg en helt egen beløningsskål! Denne SKAL det bygges opp mye forventninger rundt, når den belønningsskålen kommer frem så skal det være positivt. Jeg skal kjøpe inn våtfor å bruke til dette formålet, enten våtfor (ofte kjøper jeg en boks kattemat) eller vom og hundemat. Jo mer forstyrrelser jo mer krevende er det for hunden å holde fokus, og jo bedre må belønningen være. Slik er det hvertfall her i huset 🙂 Denne skålen skal medbringes på trening (Jeg bør kanskje ha 2?), den skal brukes jevnt så han blir vant til den. Så får vi prøve den ut på konkurranse etterhvert å se om det er noe suksess. Kanskje vi allerede får prøve ut avstandsbelønning på neste konkurranse? Jeg har nemlig meldt oss på til LP klasse 2, 4 mars.

Urutinert belønning:
Den siste tiden har jeg gått i fella ved å trene for lange etapper, trene fulle øvelser og rett og slett drøye den for langt før hunden får belønning. Jeg må rett og slett bli urutinert når det kommer til belønning. Belønn midt i øvelsen, belønn etter øvelsen, belønn midt i fvf, belønn etter 3 steg fvf, eller kanskje av og til belønne bare innsitt i utgangsstilling? 🙂 Det er planen hvertfall så får vi se om jeg klarer å komme meg ut av den dårlige vanen min. Jeg får gi det et forsøk å se hvordan det går hvertfall.

En annen ting jeg vil lære mer om er baklengskjeding. Jeg skal ikke si så mye om det nå siden jeg ikke har satt meg så veldig inn i dette enda. Men har fått tips om baklengskjeding fra flere nå så jeg skal gi det et forsøk, prøve å sette meg inn i HVA det er, og HVORDAN det fungerer. Så kan jeg komme tilbake til baklengskjeding senere å skrive om det i bloggen samt mine erfaringer med det? Om interessen er der? 🙂

Hundetrening:
I kveld blir det hundetrening så da blir det å kjøpe en belønningsskål eller 2 først (kanskje de har på Ergo?), så har jeg allerede kjøpt inn kattemat, samtidig skal jeg ta med litt vom og hundemat så får vi se hvordan det fungerer for dyret 🙂 Få opp intensiviteten å trene og belønne urutinert. Jeg kan komme tilbake med oppdatering fra treningen og avstandsbelønning i morgen.

Slik, det var dagens blogging 🙂 Ble ganske mye! Men det er en stund siden sist, så nå skal jeg trå til med bloggingen. Det kan hende det hjelper meg med tankegangen og treningen også? 🙂

Lovinda's Johnny Cash
Sommerfølelse 😀 Januarbilde!

Reklame

1 tanke på “Å trene mot konkurranse…

  1. Veldig mye bra tanker her altså:)
    Et godt tips er: Skaff deg en TRENINGSDAGBOK, og skriv nøye ved alt hva du gjør, både bra og dårlig. Mye lettere å gå tilbake å se hva som har skjedd, og hvordan treningen har fungert. Filming er også et greit tips.
    Kos deg videre:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s