Alle gode ting er tre.

Alle gode ting er tre da eller? Det er hvertfall det i de fleste eventyr. Det magiske tallet tre. I gamledager da 3 ble ansett som et hellig tall, og noen gjør vell kanskje det enda, noe ubevist sådan 🙂 Ikke bare i Norge har vi dette ordtaket men også i England har vi uttrykket «Third time lucky».

Uansett, jeg håper alle gode ting er tre. For poenget med all bablingen her er at vi har gidd innlæring av neseprøva et nytt forsøk. Utrolig nok. Vi har prøvd 2 ganger tidligere, og det kan være jeg gir opp for fort når jeg ikke ser store nok antydninger til fremgang? For begge de tidligere gangene har jeg gikk opp og lagt neseprøva trygt plassert tilbake på hylla. Jeg er utålmodig, jeg ser mye etter fremgang og på små signal som tilsier at hunden skjønner oppgaven. Eller hvertfall begynner å skjønne oppgaven. Hvertfall, det har jeg sett fort på Nico tidligere. Fremgangen, at han skjønner det relativt fort. Vi kan fort lære inn ting på en kveld, lite pirking blir det da. Men eier er utålmodig og travel desverre og det går fort i svingene. Jeg skaper merearbeid for meg selv som senere må ta opp igjen øvelsen og pirke på den 🙂 Skal være mer nøye med neste hund! Sitt-dekk-sitt ble f.eks innlært på en kveld, dekk under marsj ble også innlært på en dag eller to. Spesielt på denne siste merker jeg jo nå at jeg har gjort en del småfeil, men har begynt å rette på dem 🙂

Uansett, neseprøven. Skal KORT nevne mine to tidligere forsøk på denne klasse 3 øvelsen.

Forsøk 1:
Her brukte jeg, eller prøvde hvertfall å bruke metoden nevnt i lydighetsbibelen «lydighetstrening i teori og praksis». Der skal man holde en pinne med pølseklipe og den andre i hånden. Her tok jeg pose på en hånd og holdt den andre pinne (den riktige) i hånden min. Klikk og belønn når hunden snuste på riktig pinne, gjerne nesetarget og frys. Vell, det gikk SÅ BRA. Og på kort tid tok Nico riktig pinne hver gang, jeg ble helt sjokkert. Før det slo meg! At hunden min var myyyye smartere enn først antatt. Min hund hadde drevet synsmarkering hele veien og derfor hadde han fort skjønt at pose på hånd (prøvde plastikkhanske også) = feil hånd *klask i pannen* Teorien ble testet ut, jeg tok pose på begge hanskene og vips tok bikkja feil hele tiden og bare gjettet vilt rundt. Frustrasjonen tok meg og jeg pakka bort neseprøva 🙂

Forsøk 2:
Her er det mulig jeg som eier er alt for utålmodig. Men fikk tips om å legge en liten godbit under riktig pinne. Som sagt så gjort. 3 pinner på gulvet og 1 med min lukt og en bitteliten pølsebit under. Dette gjorde jeg noen økter før jeg tenkte at han kanskje nå valgte riktig pinne så kunne jeg stå klar og legge pølsebiten oppå. Etter å ha kjørt dette mange runder så virket det rett og slett ikke som han skjønte det, han var kun ute etter godbiten rett og slett. Så mislykket!

Problem: Slå på nesa! Skru av synet, skru av gjettingen og rett og slett få igang nesa.

Selve neseprøva er kanskje ikke helt kjent for dere alle? Her er kopi av det som står i regelverket.

NESEPRØVA (øvelse 9, koff 3)
«Kommando: Ord eller tegn for ”søk apport” og ”avlever”.

Utførelse: Til hver av førerne utleveres, straks forut for øvelse nr. 3 (Fri ved foten), en uberørt tregjenstand i henhold til utstyrslista. Øvelsen starter med hunden i utgangsstilling vendt mot stedet neseprøvegjenstandene skal legges ut. På ordre leverer føreren fra seg sin nese-prøve gjenstand. På ny ordre vender føreren seg helt om. Fører kan velge om hunden skal sitte i retning mot gjenstandene, eller om hunden skal være med fører i helt om. Neseprøven legges ut sammen med 5 lignende uberørte gjenstander. De legges ut på en rad med ca. 0,25 meters avstand, eller i en sirkel med radius på ca. 0,5 meter, på ”klokken” 11, 12 eller 13. Det skal
være ca. 10 meter avstand mellom ekvipasjen og gjenstandene. Føreren får ordre om å vende helt om. På ordre kommanderer føreren hunden til å hente den korrekte gjenstanden, og raskt bringe den tilbake til føreren. Plasseringen, i sirkelen eller raden, av førerens neseprøvegjenstand bør varieres for hver ekvipasje.»

Så til mitt tredje forsøk.
Jeg fikk tipset gjennom hundesonen og en bra blogg der inne, som jeg skal linke til selvsagt. Vi kjører fremdeles nesetarget og prøver å få skrudd på nesa. Her skal vi nå bruke post-it lapper, en med min lukt og en uten min lukt. Hunden skal da markere riktig lapp og «klikk og belønn». Jeg har litt tørrforlukt på hånden også, for å gjøre den ene lappen litt mer atrakktiv. Jeg henger dem på veggen, sitter på gulvet og klikker og gir godbit når Nico markerer riktig lapp. Jeg håper at han etterhvert velger riktig riktig riktig. Vi har kjørt 1-2 økter daglig de siste 3 dagene nå, og jeg har ikke økt til mer enn 2 lapper. Jeg synes det hele går veldig bra, det ser ut som han snuser på begge, og jeg hører tydelig at nesa går. Men han markerer til slutt på den ene, dog om jeg avventer så går han tilbake til den andre. Men jeg klikker når han markerer på riktig, og prøver å alltid klikke før han tror at han må teste den andre for å få klikk.

Jeg sliter fremdeles med å lese Nico i denne øvelsen. Jeg aner ikke om han tenker riktig eller om han gjetter og tester bare? Men jeg hører i det minste at nesa går nå og det er en stor forbedring fra tidligere forsøk. Uansett, jeg vet ikke hvordan jeg skal se fremgangen på denne øvelsen og når jeg kan prøve å utfordre videre. Og hvordan sjekke om han forstår det? Så tips tas imot der. Vi skal fortsette å prøve hvertfall. Når vi en gang får opprykket til klasse 3 så må vi jo klare å starte i klasse 3 etterhvert også. Og der er det metallapport, neseprøve og innkalling med dekk som mangler 🙂 Og litt smårusk.

Her er hvertfall link til bloggen jeg har tatt tipset på forsøk tre fra. enjoy 🙂


Nico markerer en post-it lapp 🙂

Ellers så har det i dag regnet og regnet, og er meldt 19 mm i døgnet! Alt for vått med andre ord. Det nye regnjakken min er ikke kommet enda, og vi har vært på aktiviteter hver dag hele uken så i dag ble det ikke tur på gutten. Skikkelig kjipt ifølge han selv, selv om han ligger rolig og slapper av. Vi har hatt en økt på neseprøva i dag og skal ha en økt til snart.


Bilde fra da jeg stod å venta på bussen hjem fra byen.


Sovehunden!

På mandagen gikk vi spor. Sele med feste under (provisorisk selvlaget feste). Sporet ble 80 meter ca, 2 vinkler, 2 gjenstander og det fikk ligge i 1,5 time 🙂


«Nico har sporet gjennom en vinkel.»

Jeg filmet sporet denne gangen, hele veien gjennom. Gjenstandene håper jeg skal være med på å få ned farten. Og når han stopper ved gjenstand sier jeg dekk, så er tanken bar at han etterhvert skal gjøre det automatisk.


Han har høyest fart på slutten, men jeg synes jevnt over han er ganske flink og har jevnt tempo, er ganske nøye, tar vinklene fint 🙂 Rett og slett flink i mitt hode!

Ellers så er det ikke så mye nytt. Vi har vært på fjelltur og skogsturer. Vi har vært på hundetrening 2-3 ganger i uka. Trener daglig selv og ellers koser vi oss bare 🙂 Jeg har meldt på lydighetsstevne ved norsk schæferhundklubb 6 oktober, så grugleder meg til det. Blir spennende.

Avslutter med noen bilder av fjellturen opp på Lønnsethfjellet. Ca 1 mil å gå, men veldig bratt opp. Klissvått var det også. Det var vind, regn og hagl omhverandre. Og litt sol, så følte vi opplevde alle årstidene på en gang der oppe. Uredigerte bilder er det også, men det får bare våge seg 🙂


Trekkhunden drar avsted på tur.


Pene gutten min!


Det var vått!


En liten bru!


«Vi er på riktig vei»


Vi kom opp den bratteste stigningen, den var kjempetung. Hele stien var full av rennende vann, skikkelig slitsom sti.


Til og med Nico kunne ta en liten avslapping etter å ha vært trekkhund opp bratte bakken.


Nærmere toppen fant vi snø/hagl.


Regn, sol, hagl, vind osv. Alle 4 årstider på en gang. Men utsikten kunne vi ikke si noe på.


Nico poserer! veldig fornøyd med Non Stop selen 🙂 Free motion!


På toppen prøvde jeg og Nico å posere, eller hvertfall JEG prøvde å posere og Nico syntes det hele var sååååååå kjedelig. «*gjeeesp* kan jeg ikke få springe videre nå da mamsen»


«Dette er riktig vei ned altså!»


Forsøker oss på en bamse, men Nico tar bamsehopp og nærmest opp på to bein i stede for å sitte på rumpa.


Nico poserer stolt!

Reklame

6 tanker på “Alle gode ting er tre.

 1. Du tar så fine bilder! Og jeg har all tro på at du fixer den neseprøven en dag. Faktisk så innbiller jeg meg at det blir en «enkel» øvelse for Luca. De gangene vi har prøvd det (på kurs), så har hun vært kjempeflink, funnet riktig pinne selv da pinnen etterhvert kom veldig nær den andre haugen av pinner. Men det er jo en vansekelig øvelse på mange plan. Jeg gleder meg til å begynne å trene på den 🙂

 2. Så spennende! Likte veldig godt at du har filmet. Har selv lagt ut video på bloggen da valpen gikk spor. Her må vi etter hvert få ned farten i sporet. det bykses i iver. 😛 Her hjemme øver vi på slipp, for å så lære inn å holde. Så skal vi prøve oss på spor igjen og legge ut noen pinner etter hvert.

  Post-it øvelsen virket veldig smart. Litt enklere å klikke også. Hvordan i alle dager fikk du til å klikke med pølseklype med pinne i den ene handa og pinne i den andre? Du hadde kanskje med medhjelper?

  Likte også «sitte bamse»-bildet, hehe. Har prøvd oss på å sitte bamse vi også. Rett og slett for å trene på kroppbeherskelse og balanse, men hu velger heller å gå rundt eller stå på to bein. Men men, det er jo like god trening, det.

  Hvor holder du til? Utrolig fin natur!

  • Ja, det er veldig lærerikt å filme når man trener 🙂 Da ser man jo hvilke feil man gjør selv også. hehe!

   Jeg holdt klikker i den hånden jeg hadde pinnen med min lukt, det var ikke så komplisert å klikke. Men liker postit-øvelsen MYE bedre! Mye enklere, hvertfall for min hund synes jeg. Jeg skal dra øvelsen videre i neste blogginnlegg og selvsagt linke til opphavet. Bloggen med den orginale ideen 🙂

   Bor i Molde i møre og romsdal! veldig mye fin natur her 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s